top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΒαγγέλης Βουτσινάκης

Του Έλληνα η φανέλα...

...Είναι πολύ βαριά, δεν είναι εύκολο να τη σηκώσεις, αλλά ακόμα πιο δύσκολο είναι να την αποκτήσεις· χαρά σ’ αυτούς που γεννηθήκανε εδώ -κι αυτό μια κουβέντα είναι- και δεν χρειάζεται να δώσουν εξετάσεις για να την αποκτήσουν.


Πέρα από αστεία και πλάκες, αν ανατρέξει κανείς στον Κώδικα Ιθαγένειας και τις διαδικασίες που προβλέπει για να πολιτογραφηθεί κάποιος αλλοδαπός ως Έλληνας, και συνάμα τις Υπηρεσίες που έχουν συγκροτηθεί για την εφαρμογή τους, με την πρώτη ματιά μπορεί να διακρίνει, απ’ τη μια τις βασικές γραφειοκρατικές αρχές που κυριαρχούν κι αναπαράγουν το μοντέλο διοίκησης τής χώρας κι απ’ την άλλη όλο το εσωστρεφές και συντηρητικό αξιακό σύστημα που διατρέχει και διαπερνά τη ραχοκοκαλιά και φτάνει ως το DNA αυτού του κράτους.


Κεντρικός κρατικός φορέας που έχει την αρμοδιότητα είναι -κυρίως- το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο την ασκεί μέσω της γενικής γραμματείας Ιθαγένειας, η οποία, από μια επιτροπή που ξεκίνησε πριν δυο δεκαετίες περίπου, τσούκου – τσούκου χρόνο με τον χρόνο και νόμο με τον νόμο εξελίχθηκε σε ειδική γραμματεία αρχικά με μερικά τμήματα, για να εξελιχθεί στη σημερινή γενική γραμματεία με τις γενικές της διευθύνσεις, τις διευθύνσεις, τις περιφερειακές διευθύνσεις και πάει λέγοντας.


Θα πει κάποιος ότι, οι σύγχρονες ανάγκες κι απαιτήσεις, οι εξελίξεις, οι πόλεμοι κι οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές, επέβαλαν εκ των πραγμάτων τη δημιουργία κατάλληλης κρατικής οργάνωσης προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι καινούργιες ανάγκες κι απαιτήσεις.

Κατανοητό· η δημιουργία όμως όλης αυτής της διοικητικής δομής που σταδιακά γιγαντώθηκε και ξεχείλωσε ποια κριτήρια και ποιες αρχές ακολούθησε πλην του κλασικού ελληνικού μοντέλου διοικητικής οργάνωσης, που θέλει σε κάθε αναδιοργάνωση να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια νέες οργανικές μονάδες αμφίβολης χρησιμότητας, αλλά -μετά βεβαιότητος- και πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων;


Έτσι, όταν ένας Ευρωπαϊκός κανόνας απαιτούσε από τα κράτη - μέλη ο ενδιαφερόμενος για πολιτογράφηση αλλοδαπός να είναι γνώστης του τρόπου ζωής της κοινωνίας στη χώρα που ζητά ιθαγένεια και να είναι κάτοχος βασικών γενικών γνώσεων που αφορούν τη χώρα και την Ιστορία της, εδώ στη χώρα μας καταλαβαίναμε, ότι θα πρέπει να εισάγουμε πάραυτα μια ρύθμιση που να εξυπηρετεί μεν την Ευρώπη, αλλά -προπαντός- ν’ ακολουθεί πιστά κι απαρέγκλιτα τις ανάγκες της εγχώριας διοίκησης, τις αντιλήψεις, τα πρότυπα και τα δικά μας στερεότυπα.


Προβλέπει, λοιπόν, στο άρθρο 31 ο νόμος 4604 του 2019: «Για τη διακρίβωση της συνδρομής επί μέρους ουσιαστικών προϋποθέσεων της παραγράφου 1, και συγκεκριμένα της εξοικείωσης του αιτούντος με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, τους θεσμούς του πολιτεύματος της ελληνικής δημοκρατίας, την πολιτική ζωή της Χώρας, καθώς και της βασικής γνώσης της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, ιδίως της σύγχρονης, η κρίση της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτογράφησης στηρίζεται σε ειδική δοκιμασία (τεστ), που αυτή διεξάγει».


Και, περαιτέρω: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ρυθμίζονται οι προδιαγραφές της εξέτασης της γλώσσας και της ειδικής δοκιμασίας και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και το περιεχόμενό τους». [Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...]

Με τον τρόπο αυτό κι η δημόσια διοίκηση του τόπου -για μια ακόμα φορά- δικαιώθηκε κι η ζωή εκείνων που επιθυμούν να πολιτογραφηθούν απόχτησε ενδιαφέρον, εφόσον θα πρέπει πλέον να «ξεσκίζονται» -κυριολεκτικά- στο διάβασμα προκειμένου ν’ αποκτήσουν το πολυπόθητο χαρτί.


‘Ενα χαρτί που πολύ αμφιβάλω αν οι περισσότεροι από εμάς θα ήμασταν σε θέση να το αποκτήσουμε κι ας έχουμε κάτσει τη μισή μας ζωή στα θρανία των σχολείων κι ας έχουμε παρακολουθήσει ώρες ατέλειωτες από Μάρθα Βούρτση μέχρι Μάρθα Καραγιάννη κι από Ρουκ Ζουκ μέχρι Εκατομμυριούχο και Μονομάχο· άσε πια και τα Ενώπιος Ενωπίω ή τα καθημερινά One Talk και Evening Report.


Κι αν αυτές τις μέρες γελάσαμε με σαρκασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή κάποιες ερωτήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας που καλούνται ν’ απαντήσουν οι άμοιροι αλλοδαποί, σας πληροφορώ ότι αν ανατρέξει κάποιος -όπως έκανα- στην Τράπεζα Θεμάτων που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#topics θα διαβάσει αμέτρητες ερωτήσεις και θέματα, που, όχι μόνο γέλια δεν θα του προκαλέσουν, αλλά μάλλον απορία -μπορεί και δυσφορία- για την ευρηματικότητα και τη... φαντασία τους.


Αλήθεια, εσείς γνωρίζετε αν Σταυροφόροι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη:

Α. κατά την Α΄ Σταυροφορία

Β. κατά τη Β΄ Σταυροφορία

Γ. κατά την Γ΄ Σταυροφορία

Δ. κατά την Δ΄ Σταυροφορία;

‘Η αν τα Ανώτατα Δικαστήρια στην Ελλάδα είναι:

Α. Τρία

Β. Δύο

Γ. Τέσσερα

Δ. Πέντε;


Γι’ αυτό σας λέω, είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε Έλληνες· τι κι αν λιγοστεύουμε, δεν θέλουμε άλλους! Κι αν κάποιοι αλλοδαποί επιμένουν να πάρουν την ιθαγένεια... κακό του κεφαλιού τους, θα ιδρώσουν -για να μην πω «θα ματώσουν» και θεωρηθεί εντελώς μελό- τη φανέλα!

[Η Ελληνική «φανέλα» είναι όντως πολύ βαριά, αλλά, εμείς οι Νεοέλληνες με τα καμώματά μας, την έχουμε κάνει πραγματικά ασήκωτη].

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Πότε - πότε...

bottom of page