top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΒαγγέλης Βουτσινάκης

Ο Κώστας και οι άλλοι


Για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος της Αθήνας αναφέρθηκε δημόσια -έστω και με την κομψή διατύπωση «βγήκε και δε βγήκε»- σε αστοχία μιας ακόμα επιλογής του για την πόλη αναφερόμενος στο έργο «Μεγάλος περίπατος».


Επικοινωνιακά και ηθικά αυτό είναι και θεμιτό κι αποζητούμενο απ’ τα πολιτικά πρόσωπα. Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού ελάχιστα έως καθόλου έχει να παρουσιάσει παραδείγματα ανάλογων ομολογιών.


‘Οσο, όμως, κι αν η δημόσια τοποθέτηση μετριάζει τις δυσάρεστες εντυπώσεις, δεν παύουν τ’ αποτελέσματα που παρήγαγε να υφίστανται. Δεν είναι δυνατόν να επιστραφούν τα κονδύλια που δαπανήθηκαν, δεν αναπληρώνονται οι εργατοώρες που χάθηκαν στις καθυστερήσεις, δεν θεραπεύεται η ταλαιπωρία κι η ψυχική ένταση χιλιάδων πολιτών.


Η Αθήνα δεν είναι μια οποιαδήποτε πόλη ή ένας οποιοσδήποτε Δήμος, που ο κάθε δήμαρχος έχει το περιθώριο να προβαίνει -πολλές φορές με πολύ πρόχειρες μελέτες- σε πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμους, πλακοστρώσεις οδοστρωμάτων, στένεμα δρόμων κ.ο.κ., απ’ αυτά που καθημερινά σχεδόν συμβαίνουν σε Δήμους ανά την επικράτεια.


Το κόστος για την πρωτεύουσα της χώρας είναι πολλαπλάσιο του οικονομικού και γι’ αυτό τέτοιου είδους αστοχίες, έστω κι αν πρόκειται για μελέτη, είναι ανεπίτρεπτες.


Η παρέμβαση σ’ έναν χώρο που ζουν, κινούνται και δραστηριοποιούνται εκατομμύρια άνθρωποι οφείλει να είναι μελετημένη σε βάθος κι οι επιπτώσεις, όπως κι οι ωφέλειες, σχεδιασμένες και σταθμισμένες μέχρι κεραίας. Πολύ δε περισσότερο, το οικονομικό τους υπόβαθρο δεν θα πρέπει να εδράζεται πάνω σ’ ευκαιριακές συνθήκες ή συγκυρίες, όπως αυτή της πανδημίας.


Ο θόρυβος, επομένως, κι η δημόσια δυσαρέσκεια που δημιουργήθηκε -εκτός από τα ερωτήματα ως προς την διάθεση των κονδυλίων- που έφερε το θέμα μέχρι το Κοινοβούλιο και εύλογος ήταν και δικαιολογημένος. Τα λόγια και του ίδιου του Δημάρχου, έστω και έμμεσα, το επιβεβαιώνουν.


Πέραν όλων αυτών, ο Κώστας Μπακογιάννης είναι φορτωμένος μια βαριά πολιτική κληρονομιά, που εν πολλοίς του επιτρέπει να διαγράφει από χρόνια τη δική του ξεχωριστή καριέρα στην πολιτική. Εκείνο που οφείλουμε, σε κάθε περίπτωση, να παραδεχτούμε, είναι ότι διαθέτει πλούσια επικοινωνιακή στόφα, εκπέμπει νεανική ζωντάνια και φρεσκάδα και γνωρίζει -όπερ και σημαντικότερο στις μέρες μας- να χειρίζεται με αμεσότητα κι απλότητα αυτά του τα πλεονεκτήματα. Η διαδρομή του στην πολιτική ξεχωρίζει απ’ την πρώτη στιγμή για τις άριστες προοπτικές της. Οι εκλογικές του επιδόσεις το επαληθεύουν.


Ο Δήμος των Αθηναίων είναι -προφανώς- μια στάση σ’ αυτή τη διαδρομή, απ’ το Δημαρχείο στο Κοινοβούλιο είναι μια Πανεπιστημίου δρόμος, αλλά, αυτή θα κρίνει, τελικά, αν θα βγει ή δε θα βγει κι αυτός ο μεγάλος πολιτικός του περίπατος;


Κατά τη γνώμη μας, ούτε κατά διάνοια. Έχουν γνώσιν οι φύλακες.


'Αλλοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.


40 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Πότε - πότε...

bottom of page